Skip links
Wat is video marketing

Wat is video marketing?

Wat is video marketing?Videomarketing is het gebruik van video’s als onderdeel van de video marketingstrategie. Dit met als doel om een merk, producten of diensten te promoten via digitale kanalen. De wijze waarop video gebruikt wordt, verschilt per fase in de marketing trechter.

In potentie is video een geweldig middel om een emotionele relatie op te bouwen met prospects en klanten. Onderzoeken wijzen uit dat het toevoegen van video op de website of via social media beter converteert, maar er is ook een keerzijde. Zonder de bijdrage van eigen mensen is het strategisch inzetten van video een uitdaging.

Hieronder laten we een model zien waarmee je een aantal keuzes kunt maken als marketeer. Zo kun je met het model een aantal vragen beantwoorden die wij van vele klanten hebben ontvangen. Hieronder een aantal voorbeelden:

Voor een strategische inzet van video marketing is het meten van iedere interactie met video essentieel. En idealiter wordt een dedicated video platform gebruikt als Vidyard of Wistia dat is gekoppeld aan CRM om de bijdrage van video per fase in de sales funnel te kunnen meten.

Wat is een video type? Wat is een video type? En welke stijl past het beste? Het zijn veel voorkomende vragen en het behoeft een uitleg, omdat het twee verschillende werelden zijn. 

Een video type beschrijft vaak de functie van een video. Denk hierbij aan veelzeggende namen als De explainer, 101 video, how-to-vide0, Q&A of bedrijfsfilm. Het zegt ook impliciet iets over de rol in de marketing funnel. Wil je namelijk je ‘brand’ promoten dan is een bedrijfsfilm een logische keuze. En als je op een eduatief vlak waarde wilt bieden voor beginners dan is een 101 video een prima begin.

Een video stijl zegt iets over de uitvoering. Kies je voor geanimeerd, huur je acteurs in of ga je voor een 100% authentieke aanpak waarbij je vooral gebruik maakt van eigen mensen en een omgeving die past bij de cultuur van de organisatie.

In onderstaande video een kort gesprek over dit onderwerp. In dit artikel zoomen we daarna vooral in op de verschillende video stijlen.Verschillende B2B video marketing stijlen

I – Video stijl: Animatie 

Animatie video’s zijn in beweging en dat vindt ons reptielenbrein geweldig.

Een geanimeerde video is handig als de boodschap moeilijk is weer te geven in een andere vorm. Zo is het makkelijker om een ​​denkbeeldig personage te tekenen dan een personage in real-life te creëren.

Animatie is ook een ideaal video type als je geen filmploeg of acteurs beschikbaar hebt. En in sommige gevallen een gewoon een prima afwisseling. 

II – Video stijl: ‘Amazing’ 

Professionele video’s met een enorm budget zijn visueel vaak geweldig, maar niet per definitie betrouwbaar in elke stap van de marketing funnel.

Wil je echter een tijdloze video maken met een hoge mate van herbruikbaarheid? Bijvoorbeeld een bedrijfsfilm of een promotionele film dan is het vaak de beste optie.

III – Video stijl: Authentiek

41% van de marketeers gebruikt nog geen video omdat het gevoelsmatig te gecompliceerd is (Bron: Biteable)

De kracht van video zal slechts door een handvol marketeers worden ontkend. Toch zijn er een groot aantal bedrijven die er voor kiezen om videomarketing initiatieven te parkeren. Waarom eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 66% van de marketeers geen videomarketing inzet, omdat het te tijdrovend is. Daarnaast vindt 37% van de B2B marketeers video marketing te duur

En eerlijk is eerlijk, het is inspannender, maar toch makkelijker dan de meeste bedrijven denken.

80% van de marketeers zegt dat ze video willen gebruiken als er een makkelijke manier is om het uit te voeren. Een van de factoren die videomarketing bemoeilijkt is tientallen collega’s te vinden die staan te springen om een video te maken.

Maar wees gerust, omdat authenticiteit ook wordt beïnvloed door andere factoren. Denk bijvoorbeeld aan zaken als locatie, taalgebruik, gebaren, kleding en natuurlijk de boodschap.

Blijf dicht bij jezelf en wees trouw aan de cultuur van de organisatie waarvoor je werkt.Wat is de meest strategische video stijl voor B2B?Het meest voor de hand liggende antwoord is het maken van authentieke video’s met eigen mensen, maar zoals gezegd is dit iets te kort door de bocht.

Wij geloven uiteindelijk dat de strategische keuze een mix is van alle stijlen.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een high-production video te maken met de inzet van eigen mensen.

Maar ook een authentieke video met acteurs of een animatie video met een voice over van een acteur is een optie.

Het belangrijkste is dat iedere video een oprecht en betrouwbaar beeld geeft van de organisatie in een stijl die de geloofwaardigheid niet op het spel zet.

Een legendarisch voorbeeld is de video million dollar shave club met 17 miljoen views. De kosten van deze productie in 2012 zijn $4500,- en is gemaakt door een van de founders.

In de regel zal de mix 80/20 zijn, waarvan 80% authentieke video’s, omdat dit de meest duurzame oplossing is.

Hoe zorg je voor een hogere video engagement?Tot slot een aantal specifieke tips voor een betere engagement:

  • Houd een video lengte aan van ongeveer 60 seconden om de aandacht te trekken
  • Ga voor een langer format als je al een publiek hebt of je video wilt gebruiken voor een betere SEO ranking
  • Gebruik video altijd in combinatie met tekst om de context duidelijk te maken

Haalbare video marketing aanpakOntvang de laatste video marketing tipsMeld je aan voor de nieuwsbrief.

Explore
Drag