Skip links

Microsoft Teams meeting, moeilijker dan je denkt

Top uitdagingen bij de online presentatie

De onvermijdelijke verschuiving naar online presentaties, aangedreven door technologische vooruitgang , heeft zowel voordelen als uitdagingen met zich meegebracht. Het lijkt namelijk zo eenvoudig om een Microsoft Teams meeting te houden, want met een aantal kliks ben je zover, toch?

Er zijn echter grote uitdagingen die worden veroorzaakt door het gemak, nieuwe technologie en de fysieke afstand.

Onze top 8 hebben we hieronder beschreven.

  1. No-Shows: Online platforms zoals Zoom en Microsoft Teams hebben het gemakkelijker gemaakt om vergaderingen te plannen en bij te wonen. Echter, volgens onderzoek is er een hoger percentage ‘no shows’ bij online evenementen dan bij fysieke. Zonder de fysieke verplichting om ergens te verschijnen, kunnen deelnemers makkelijker hun deelname overslaan.
  2. Lager Commitment: Studies hebben aangetoond dat het engagement bij virtuele bijeenkomsten vaak kan dalen, vooral als deelnemers hun camera’s uit hebben. Het visuele aspect van communicatie, zoals lichaamstaal, gaat verloren, wat kan leiden tot een verminderd gevoel van verbinding en betrokkenheid.
  3. Onvoorbereide Deelnemers: Een onderzoek van Atlassian geeft aan dat bijna 40% van de deelnemers aan online meetings regelmatig onvoorbereid verschijnt. Dit vermindert niet alleen de efficiëntie, maar kan ook de doelen van de bijeenkomst ondermijnen.
  4. Extra Inspanning: Het behouden van de aandacht in een virtuele omgeving vereist meer moeite. Wetenschappelijk is aangetoond dat de menselijke aandachtsspanne online korter is, waardoor presentatoren creatiever en interactiever moeten zijn.
  5. Technische Problemen: Volgens een rapport van Owl Labs heeft meer dan 25% van de mensen technische problemen ervaren tijdens virtuele meetings. Deze problemen variëren van slechte internetverbindingen tot software bugs, en kunnen de ervaring ernstig verstoren.
  6. Beheersing van Digitale Tools: McKinsey benadrukt het belang van digitale behendigheid in het hedendaagse zakelijke landschap. Een vlotte beheersing van tools en platforms is essentieel om efficiëntie en professionaliteit uit te stralen.
  7. Back-to-Back Meetings: Zonder reistijd of verplaatsingen kunnen online vergaderingen gemakkelijk opeenvolgend worden gepland. Echter, Stanford-onderzoek heeft aangetoond dat deze praktijk kan leiden tot ‘Zoom-vermoeidheid‘, wat de productiviteit en het welzijn beïnvloedt.
  8. Thuiswerk Onderbrekingen: De opkomst van het thuiswerken brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Onderzoeken tonen aan dat werknemers vaak worden onderbroken door huishoudelijke taken, gezinsleden of zelfs de bezorging van pakketjes.

Ter afsluiting, de wereld van online presentaties biedt ongekende mogelijkheden voor flexibiliteit en inclusiviteit. Maar, zoals met alle technologische vooruitgang, zijn er ook uitdagingen die moeten worden aangepakt. Door deze uitdagingen te erkennen en proactieve oplossingen te implementeren, kunnen we het volledige potentieel van virtuele communicatie benutten.

Lees hier de top-10 online presentatie tips om beter voorbereidt een Teams meeting te starten en te geven.

Explore
Drag