Skip links
Zoom fatigue

Hoe voorkomt spatial audio ‘zoom fatigue’?

Spatial audio een pleister op de wonden of een echte oplossing voor ‘Zoom fatigue’?

De Covid 19-pandemie zou voor bedrijven nog moeilijker te overwinnen zijn geweest als er geen videoconferentie platforms zoals Zoom, Skype, Microsoft Teams, FaceTime en dergelijke waren geweest.

Dankzij videochatplatforms hebben we contact kunnen houden met onze collega’s, klanten, familie en vrienden.

Ons sociale isolement zou veel erger zijn geweest als de webcam en de microfoon er niet waren geweest!

De opkomst van video conferencing en online meetings hebben echter ook een keerzijde.

Na lange uren op digitale apparaten te hebben doorgebracht, voelen de meesten van ons “vermoeidheid” of ‘Zoom fatigue’ zoals in diverse media is benoemd.

Wat is “Zoom fatigue”?

Hoe zou het zijn om op een “natuurlijke en authentieke” manier audio in te zetten?

Een onderzoek van het Human Factors Lab van Microsoft concludeert dat remote vergaderen en digitale sales onze hersenen meer belasten dan persoonlijk werk.

In feite stelt het dat in de dagen vol met videovergaderingen, de stress ongeveer twee uur al toeneemt. En dit in vergelijking tot de vijf uur bij fysieke conferenties en vergaderingen.

Onderzoek van video call fatigue

Het onderzoek levert ook 3 belangrijke inzichten op waarom videoconferenties tot vermoeidheid leiden:

1 – Vermoeidheid doordat je je continu op het scherm moet concentreren om relevante audio- en visuele informatie te extraheren en betrokken te blijven.

2 – Verminderde non-verbale signalen die u helpen de kamer te lezen of te weten wiens beurt het is om te praten en de verwarring en het onvermogen om een spreker fysiek te lokaliseren.

3 – Scherm delen met zeer weinig begrip van de mensen met wie u communiceert vanwege visuele en auditieve ontvangst-impulsvervaging in onze hersenen tijdens videoconferenties.De opkomst van videovergaderingen heeft de tekortkomingen van het medium aan het licht gebracht, waardoor we geen natuurlijkere gesprekken kunnen voeren.

Als we persoonlijk vergaderen, zit iedereen meestal in dezelfde ruimte. Individuele stemmen worden op afstand van elkaar gescheiden en zijn op verschillende punten rond de vergadertafel te horen.

Door de ruimtelijke presentatie kunnen we vrij gemakkelijk en natuurlijk identificeren en ontcijferen wie er spreekt.

Ongeacht het aantal deelnemers aan een videogesprek komen alle virtuele stemmen echter uit dezelfde spreker en bevinden ze zich op dezelfde afstand van de luisteraar.

Deze synthetische soundscape zorgt voor een modderige, onduidelijke en onnatuurlijke luisterervaring.

Al dat concentratie-ontcijferende geluid is serieus hard werken en leidt tot ‘video call vermoeidheid’, concludeerde Microsoft’s studie.

De impact van spatial audio

Hoe zou “Natuurlijke en authentieke” audio eigenlijk anders moeten aanvoelen tijdens die lange geestdodende videogesprekken?

Positioneel: Geluiden moeten veranderen afhankelijk van hoe dicht u bij een geluidsbron bent.

Directioneel: wanneer u uw hoofd kantelt of draait, moet de richting van uw geluid veranderen.

Bolvormig: de hoogte van een geluid, zowel boven als onder, is essentieel voor hoe we horen, maar wordt momenteel niet gevonden tijdens videogesprekken.Dus, is er een manier om dit op te lossen?

Is er een manier om videogesprekken natuurlijker en begrijpelijker te laten klinken?

Is er een manier om gesprekken energieker en impactvoller te maken?

Welnu, het antwoord is ja, dankzij Spatial Audio (en een andere geweldige optie is de virtuele camera).

Het gebruik van Spatial Audio-technologie kan de vlakke en mono directionele kakofonie van audio tijdens een virtuele vergadering helpen verlichten.

Stel je voor dat je een videogesprek voert met acht collega’s, en wanneer de persoon in de linkerbenedenhoek van het scherm spreekt, komt zijn stem door je koptelefoon of klinkt alsof het uit die richting in de ruimte komt.

Er is geen snelle visuele scan nodig om te bepalen wie er aan het woord is; Spatial Audio vertelt het je meteen.

Het volume, de timing en de resonantie van elke stem kunnen exact zijn wanneer deze het oor bereikt met behulp van digitale geluidsoptimalisatie, waardoor de luisteraar de stem nauwkeurig kan ‘plaatsen’, precies waar hij zou moeten zijn.Online presenteren training voor verkopersOnline presenteren training voor verkopers

Spatial audio integratie

Spatial Audio-integratie kan zorgen voor meer hoorbare signalen.

Als een persoon bijvoorbeeld achterover leunt in zijn stoel om een gesprek te voeren met iemand in zijn fysieke ruimte, wordt zijn stem zachter en klinkt hij verder weg.

Wanneer een persoon voor zijn computerscherm leunt om een punt te benadrukken, gebeurt het tegenovergestelde.

De bewegingsdetectie en head-tracking-mogelijkheden van de webcam zouden de Spatial Audio-processor kunnen informeren, die vervolgens het volume en de locatie van de stem zou aanpassen.

Met correctie van impuls- en frequentierespons kunnen onnatuurlijke ruis en verkleuring in online audio worden verwijderd, waardoor de verstaanbaarheid toeneemt en het gesprek veel natuurlijker klinkt.

De toekomst

‘Zoom fatigue’ is niet denkbeeldig, het is echt.

Het ontneemt ons al onze energie en benadrukt ons eindeloos.

Studies tonen aan dat dit grotendeels te wijten is aan de onnatuurlijke synthetische auditieve stimuli die we ontvangen tijdens die lange hersenbevriezende gesprekken tijdens onophoudelijke videogesprekken.

Gelukkig kan geweldige opkomende technologie ons eindelijk van deze vermoeidheid verlossen en onze gesprekken natuurlijk maken en veel minder belastend voor onze hersenen.

Ruimtelijke audio alles zorgt ervoor dat de luisteraar de stem precies ‘plaatst’ waar hij zou moeten zijn en maakt de audio net als een natuurlijk gesprek door positionele, directionele en sferische audiofuncties op te nemen.

In de toekomst zal het gebruik van Spatial Audio onze online audio-ervaring natuurlijk en energiek maken, en videogesprekken veel minder vermoeiend maken.

In aanvulling op een verbeterde audio experience is een verhoogde dynamiek tijdens video calls van essentieel belang.

Ben je op zoek naar het verhogen van je effectiviteit als verkoper, bekijk dan hier onze training digitaal presenteren.

Explore
Drag