Skip links
video marketing model

Hoe te starten met video marketing?

Hoe te starten met video marketing?

Een video marketing strategie is makkelijker dan je denkt, maar moeilijker dan je zou willen. Om video strategisch in te zetten kan het 3H model worden ingezet van Google of kun je gebruik maken van een meer klassiek funnel model zoals hieronder weergegeven.

video marketing model

Hieronder een toelichting op een aantal elementen uit dit model.

Doel: Vanuit een traditioneel marketing model kunnen termen als ToFu, MoFu en BoFu prima worden gebruikt als kapstop voor een video marketing strategie. Maak hierin een keuze voor een project of campagne en het wordt direct makkelijker om aanvullende vragen te beantwoorden.

KPI’s: Bepaal de video kpi’s gerelateerd aan de funnel en denk na over de waarde van kpi’s als viewtime of attention span. Vanuit traditionele marketing hebben deze termen geen waarde, maar zeg nou zelf:

  • Een whitepaper download en een email adres van iemand die nooit meer terugkomt of onbereikbaar blijft
  • Of een suspect die een video van 5 minuten voor 100% bekijkt en 3 weken later terugkomt om een whitepaper te downloaden.

Vragen: Content maken heeft alleen waarde als de vragen van buyers worden beantwoord. Maak dan ook een lijst met vragen die je graag zou willen beantwoorden voor potentiële klanten of bestaande relaties en bedenk in welke mate video hierbij zou kunnen helpen.

Content: Video content is in sommige gevallen iets compleet nieuws, maar een efficiente video marketing strategie kijkt vooral naar het ‘repurposen’ van bestaande content alvorens geheel nieuwe content te produceren en levert een bijdrage aan de inbound marketing strategie via video seo.

Video typen: Om video een functie te geven is het waardevol om te kijken naar de verschillende video typen. Denk hierbij aan het aanbrengen van variatie door bijvoorbeeld een explainer video’s, how-to-video’s en Q&A’s te combineren in diverse stijlen.

Kanalen: Je doelstelling en kpi’s geven richting aan de distributie van video content. Zo zijn YouTube, Instagram en TikTok erg laagdrempelig en waardevol voor branding, maar ook relatief eenzijdig vanuit een marketing perspectief, want hoe kun je bijvoorbeeld meten wie je video heeft bekeken?

Ieder kanaal heeft zo zijn voor- en nadelen, maar een effectieve video marketing strategie is pas echt effectief als metrics en kpi’s meetbaar zijn. Denk om die reden dan ook aan aanvullende B2B platformen als LinkedIn, Vidyard, Vimeo, Loom, Wistia als je meer aandacht wilt geven aan MoFU of BoFu.

Mensen: Het uitbesteden van video aan acteurs kan prima werken voor een aantal specifieke doeleinden. Net zoals een geanimeerde video zijn meer waarde kan hebben. Voor een strategische inzet van video is het echter belangrijk dat meerdere mensen binnen de organisatie hun bijdrage willen leveren.

Tooling: Video kan landen op YouTube, maar vanuit een strategische oogpunt is het belangrijk om beter en specifieker te kunnen meten.  Daarnaast is het bij een video marketing strategie belangrijk om te begrijpen wat de bijdrage is geweest van video in relatie tot bijvoorbeeld de won opportunities in Salesforce, Dynamics of bijvoorbeeld Pipedrive.

“Voor het uitvoeren van een video marketing strategie is qua tooling vaak niet meer nodig dan een smartphone, natuurlijk licht en een goede audio set. Met een paar honderd euro kan iedere organisatie een professionele start maken.

Explore
Drag