3H model voor video marketing
Het 3H model, dat staat voor Hero, Hub, Hygiene Content, is een raamwerk voor video content dat is ontworpen om te helpen bij het categoriseren en prioriteren van video marketing initiatieven
Het verschil tussen de 3H’s wordt mede bepaald door plek in de marketing funnel ( ToFu, MoFu of BoFu) frequentie, duurzaamheid en typen content.
Hero-content kan eenmalig zijn en is relatief kostbaar vanwege de high-end productie. Hub-content is vaak een serie van korte films en is bedoeld om één thema centraal te stellen. Help-content heeft de hoogste frequentie en helpt in letterlijke zin bij het beantwoorden van specifieke klantvragen of actualiteit die periodiek kunnen wijzigen.
Wat is Hero-content?
In de wereld van contentmarketing is ‘Hero-content’ een term die wordt gebruikt om die specifieke stukken content te beschrijven die boven de rest uitstijgen in termen van productiewaarde, impact en bereik.
Kenmerken van Hero-content:
Grotere investering: In tegenstelling tot de meer reguliere content die bedrijven produceren, vereist Hero-content een aanzienlijk hogere investering in tijd, middelen en vaak budget. Dit komt door de noodzaak om content te creëren die echt opvalt en een blijvende indruk achterlaat bij de doelgroep.
Breed bereik: Hero-content is ontworpen om een breed publiek te bereiken, vaak buiten de bestaande volgers of klanten van een merk. Het doel is om het merk te introduceren bij een nieuw publiek en de naamsbekendheid te vergroten.
Focus op storytelling: Een van de belangrijkste kenmerken van Hero-content is een sterk verhaalelement. Het gaat erom een emotionele connectie met het publiek te creëren, iets dat resoneert en blijft hangen.
Voorbeelden van Hero-content zijn:
Televisiereclames: Vaak de duurste vorm van Hero-content, TV-reclames zijn ontworpen om een breed publiek te bereiken en zijn daarom vaak van hoge productiewaarde en hebben een sterk verhalend element.
Productvideo’s: Deze gaan verder dan alleen het tonen van de functies van een product. Ze vertellen een verhaal over hoe het product past in het leven van de consument, of hoe het een specifiek probleem oplost. Ze zijn vaak van hoge kwaliteit en gericht op het overbrengen van een gevoel of emotie, eerder dan louter informatief te zijn.
Bedrijfsfilms: Dit zijn films die het verhaal van een bedrijf vertellen, de cultuur laten zien en vaak ook getuigenissen van werknemers of klanten bevatten. Ze zijn ontworpen om een kijkje te geven achter de schermen en een menselijk gezicht te geven aan een merk of bedrijf.
Concluderend, Hero-content gaat over het maken van een grote impact. Het is de content waar bedrijven het meest trots op zijn en die ze willen dat de wereld ziet. Het kan de perceptie van een merk aanzienlijk beïnvloeden en speelt een cruciale rol – dit is waar je thought leadership boodschap in 1 minuut wordt verteld.
Wat is Hub-inhoud?
Hub-content fungeert als de hartslag van je contentstrategie. Het ritme en de regelmaat waarmee het wordt vrijgegeven, helpt bij het vestigen van een verwachtingspatroon bij je doelgroep. Wanneer je consistent op vastgestelde momenten kwalitatieve content deelt, leren je volgers wanneer ze nieuwe inzichten of verhalen van je kunnen verwachten.
Het belangrijkste doel van hub-content is niet per se om antwoord te geven op directe vragen of behoeften van de klant, maar meer om een continue verbinding met je doelgroep te onderhouden. Door consistent waardevolle en relevante informatie te bieden, zorg je ervoor dat je merk of organisatie op de voorgrond van de gedachten van je doelgroep blijft.
Enkele voorbeelden van hub-content zijn:
Podcasts: Deze audio-uitzendingen kunnen variëren van interviews met experts uit de industrie tot discussies over de laatste trends en ontwikkelingen. Ze bieden de luisteraar de mogelijkheid om zich te verdiepen in onderwerpen terwijl ze onderweg zijn, sporten of zelfs tijdens het koken.
Vlogs: Video-blogs geven een gezicht aan je merk. Of het nu gaat om een dagelijkse update, een kijkje achter de schermen of een wekelijkse tip, vlogs zijn persoonlijk en kunnen de band met je doelgroep versterken.
Behind the scenes: Dit type content biedt een exclusief kijkje achter de schermen van je organisatie, productieproces of evenementen. Het menselijke aspect staat hier centraal, en het laat de cultuur en waarden van je organisatie zien. Het biedt een kans om je doelgroep op een persoonlijker niveau te betrekken en vertrouwen op te bouwen.
Het creëren van hub-content vereist weliswaar een consistente inzet, maar de beloning is een sterkere band met je publiek en het verzekeren dat je merk een blijvende plek in hun overwegingen behoudt.
Wat is Help-content?
Help-Content: Direct Antwoord op Brandende Vragen
Help-content, in de essentie, dient als een digitale gids voor je doelgroep. In het huidige digitale tijdperk, waar zoekmachines zoals Google een eerste aanlooppunt zijn voor vragen en behoeften, wordt dit type content cruciaal om potentiële klanten bij te staan in hun informatiezoektocht.
Dit type content wordt ‘pull’-content genoemd omdat het de kijker aantrekt die actief op zoek is naar antwoorden of oplossingen voor specifieke problemen. Het mooie aan help-content is dat het je merk positioneert als een deskundige bron van informatie in jouw vakgebied.
Enkele formaten van help-content zijn:
Instructievideo’s: Deze video’s bieden stapsgewijze handleidingen voor het gebruik van een product of dienst. Of het nu gaat om het in elkaar zetten van een meubelstuk of het gebruik van een softwaretool, deze video’s bieden directe waarde aan de kijker.
Tutorials: Vergelijkbaar met instructievideo’s, maar vaak diepgaander. Tutorials kunnen complexere onderwerpen behandelen en bieden een gedetailleerde uitleg om een bepaald doel te bereiken.
Tips: Deze korte en bondige video’s bieden nuttige inzichten of trucs die kijkers kunnen helpen hun taken efficiënter uit te voeren. Van productiviteitshacks tot besparingsstrategieën, tips zijn vaak gemakkelijk te consumeren en direct toepasbaar.
Hoewel help-content zeer waardevol is op het moment van publicatie, is het ook belangrijk om te erkennen dat de informatie snel kan verouderen, vooral in snel veranderende industrieën. Daarom is het essentieel om regelmatig je content bij te werken en ervoor te zorgen dat de informatie actueel en relevant blijft.
De kracht van authentieke help-content ligt in de menselijkheid en echtheid van de presentatie. Zoals filmmaker Stefan Mandersloot terecht opmerkt, authenticiteit mag dan wel een veelgebruikt begrip zijn, maar het doel is altijd om mensen op hun gemak te stellen en ze in hun meest natuurlijke staat te presenteren. Dit zorgt voor een geloofwaardige en betrouwbare video die echt resoneert bij de kijker.
“Authenticiteit is misschien een hol begrip, maar ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen op de set zichzelf kunnen zijn”, Stefan Mandersloot – Filmmaker en Vennoot bij KorrelFilm uit Rotterdam
Het alternatief voor het 3H model
Het 3H model van Google is niet het enige model om je aan vast te houden. Het is echter wel dusdanig concreet en beproefd dat het een absolute aanrader is voor organisaties die zelf nog zoekende zijn om hiermee de video marketing strategie voor de lange termijn vorm te geven.
Mocht je nog pragmatischer willen starten kijken dan eens naar onze B2B best practices.
Conclusie
Het 3H model, dat staat voor Hero, Hub en Help (of Hygiene) Content, biedt een gestructureerd en praktisch kader voor videomarketingstrategieën. Deze drie categorieën content spelen in op verschillende stadia van de klantreis, variërend van het creëren van bewustzijn tot daadwerkelijke hulp en assistentie.
Tot slot, hoewel het 3H model een uitstekend raamwerk biedt, is het slechts één van de vele benaderingen van videomarketing. Bedrijven zouden ook andere best practices en modellen moeten overwegen, afhankelijk van hun specifieke doelstellingen en behoeften.
Al met al biedt het 3H model een solide basis voor bedrijven die hun videomarketinginspanningen willen optimaliseren en een duurzame relatie met hun doelgroep willen opbouwen.