Video SEO
Video SEO is het optimaliseren van het proces om je video’s vindbaar te maken waarbij het volgen van bepaalde regels en principes die zijn gedeeld door zoekmachines als Google en Bing worden gerespecteerd.
Om meer viewers te trekken is video SEO van cruciaal belang voor een beter video marketing playbook.
Video marketeers besteden enorme budgetten, maar wat is de kans dat een video viraal gaat?
Heel erg klein en het is vaak een kwestie van geluk.
Dus hoe kun je video SEO voor je laten werken?
Laten we starten met een super tip: Gebruik videogalerijen.
Als je meerdere video’s hebt die bij elkaar horen, gebruik dan videogalerijen om elke video een eigen URL te geven, waardoor ze in aanmerking komen voor indexering in web zoekopdrachten.
“Youtube video SEO tips zijn misleidend. YouTube is geweldig, maar het is een social platform dat werkt met suggesties en heeft een heel ander algoritme dan Google.”
7 belangrijke video SEO tips (en misverstanden)
Hoe krijg je je videopagina’s geïndexeerd?
Zoekmachines zoals Google en Bing zien video’s niet als unieke indexeerbare entiteiten met hun eigen URL’s. In plaats daarvan zien ze video’s als media-elementen binnen een bestaande pagina. Dus om een video vindbaar te maken voor zoekmachines, moet de pagina waarop het staat kwalificeren als een videopagina.
Dit betekent dat je de pagina moet voorzien van de volgende elementen:
Een doorzoekbare videospeler Je wilt dat zoekmachines de video vinden en niet alleen de pagina waarop deze staat, dus de videospeler moet doorzoekbaar zijn. Hierdoor kunnen zoekmachine-crawlers de videospeler zien en verwerken en de bijbehorende metadata ontdekken, zoals het videobestand en de miniatuur.
Video als de belangrijkste inhoud Voor je pagina om te kwalificeren als een videopagina, moet de ingesloten video de belangrijkste inhoud op die pagina zijn. Dit komt omdat Google de verwachtingen van je sitebezoekers wil matchen wanneer ze een video snippet zien.
Gestructureerde gegevens Gestructureerde gegevens bieden zoekmachines de URL’s voor bijbehorende bestanden (zoals het videobestand en de miniatuur) en gedetailleerde informatie over de video-metadata zoals:
- Videotitel
- Videobeschrijving
- Video-miniatuur
- Videospeler of mediabestand
- Videobijschriften of transcript
- Videoduur
- Video-uploadgegevens
- Belangrijke momenten (of videohoofdstukken)
1 – Is YouTube het beste video platform voor video SEO?
Uh…nee, niet direct. Je doel bepaalt de effectiviteit van YouTube.
Wil je meer naamsbekendheid of wil je leads genereren met video?
YouTube is gratis en prima geschikt voor brand awareness en het genereren van views, maar video SEO staat niet gelijk aan YouTube.
Het doel van YouTube is vooral om jou op YouTube te houden en daarmee niet direct geschikt voor leadgeneratie ( …dat doe je toch liever op je eigen website).
Betaalde platformen als Vidyard en Wistia zijn in het leven geroepen om je te helpen jouw video’s op een slimmere manier te indexeren.
Hiermee kan je een video embedden op je website, en dus ook bezoekers trekken naar je website om leads te genereren.
Bovendien bieden dit soort platformen veel meer informatie over het gedrag van de bezoekers.
Denk bijvoorbeeld aan zaken als aandachtspanne per viewer, link CTR’s en specifieke conversie metrics.
2 – Google kan mijn video’s automatisch rangschikken, toch?
Ja, Google is een hele slimme zoekengine. (en een video seo expert)
Echter, zonder ondertiteling, metadata of andere contextuele informatie is de kracht van Google beperkt zo blijkt ook uit deze uitleg van Google over SEO
Ook voor dit punt geldt dat hosted platformen je helpen door het rangschikken semi-automatisch te laten verlopen zonder zelf code te schrijven.
Google Search Console
- Indexatie: Het rapport over videopagina’s onder indexering vertelt je welke pagina’s video’s succesvol hebben geïndexeerd.
- Gestructureerde gegevens: Het rapport onder Verbeteringen → Video’s toont je de gestructureerde gegevens die bij elke video horen.
- Verkeer: In Prestaties → Zoekresultaten kun je zien hoeveel verkeer naar je site wordt gestuurd via videozoekopdrachten en videoresultaten in webzoekopdrachten.
3 – Video SEO is hetzelfde als reguliere SEO
Traditionele SEO richt zich op het gebruik van keywords.
Als het gaat om video-SEO, moeten marketers hun SEO-strategie aanpassen aan YouTube, Vidyard, Wistia of Vimeo.
De kracht van een betaalde hosting provider is dat je hulp krijgt met het verbeteren van ranking. En hiermee een gratis video seo expert kado voor die eerste 50%.
Een mooi voorbeeld is het gebruik van JSON-LD (contextuele informatie wordt toegevoegd in een format dat crawlers kunnen begrijpen.)
Side note: Voor de de WordPress gebruikers is mijn advies om video SEO plugin te gebruiken.
Dit heeft als grote voordeel dat er o.a een video sitemap wordt aangemaakt waardoor je Google helpt met hun zoekactie.
En dat wordt beloond in ranking.
Daarnaast is de rich snippet functie (tegenwoordig ook rich results genoemd) waardoor je voor bepaalde categorieën additionele informatie kunt tonen op Google.
4- Maak boeiende miniaturen voor meer kliks.
Miniaturen of thumbnails geven de kijker in één oogopslag een visueel idee waar je video over gaat. Zorg voor een consistente stijl voor elk kanaal.
Dit omdat miniaturen die hetzelfde sjabloon of hetzelfde kleurenschema volgen er gewoon coherenter uit zien. Een andere optie voor meer kliks is video’s onderdeel te laten uitmaken van whitepapers.
Haalbare video marketing aanpakHaalbare video marketing aanpak
5 – Zet je video bovenaan de pagina, mits…
Om ervoor te zorgen dat je video de meeste SEO-aandacht krijgt, raden we je aan de video bovenaan de pagina in te sluiten – video hosting providers helpen je in sommige gevallen door automatisch je video bovenaan de pagina te plaatsen ( niet visueel, maar wel beschikbaar voor crawlers)
Als je video aan je websitepagina’s toevoegt, wordt een video miniatuur toegevoegd naast je Google-resultaat, dat is gecategoriseerd als een ‘rich snippet’. Rich snippet-inhoud heeft de voorkeur van Google als pagina’s van hogere kwaliteit in zoekresultaten, wat meer zichtbaarheid en hogere klikfrequentie voor je website betekent.
6 – Promoot de video op alle geschikte kanalen
Zoals eerder vermeld heeft elk video platform zijn waarde. Als jouw doel is om meer bezoekers te trekken naar je website door het gebruik van video dan is kannibalisatie een mogelijk ‘gevaar’.
Stel je plaatst een identieke video op YouTube en op Vidyard dan laat je aan Google over om te bepalen wat meer waarde heeft en dat kan kannibaliserend werken. ( het gerucht dat YouTube een betere kans maakt op een goede ranking door Google’s trends analist John Mueller wordt door hem ontkracht.)
7 – Zoekwoorden onderzoek blijft de basis voor video SEO
Een goede ranking is dan ook je prioriteit. Je wilt natuurlijk weten welke termen je doelgroep gebruikt om je CTR te optimaliseren.
Ga niet te breed en niet te specifiek. En als je met YouTube wilt starten kijken dan eens naar TubeBuddy om te zien wat de juiste keywords zijn voor dit video kanaal.
Ben je op zoek naar een video seo expertise? Graag laten we je zien wat de impact is op je ranking. Schrijf je dan ook in voor een van onze video marketing webinars.
Meest gestelde vragen
Wat is Media SEO?
Media SEO is het proces van het toevoegen van metadata aan uw websitecontent, zodat zoekmachines zoals Google beter begrijpen wat er op uw pagina staat. Dit verhoogt de zichtbaarheid van uw media in zoekresultaten, wat leidt tot meer websitebezoeken.
Wistia, maar ook andere video platformen als Vimeo injecteren vaak automatisch de volgende metadata in de HTML van uw pagina:
- Naam: De titel van uw media, instelbaar in uw Wistia-account.
- Beschrijving: Een korte beschrijving van de media-inhoud, instelbaar in uw Wistia-account.
- Bijschriften: Het eerste geüploade bijschriftenbestand, automatisch geformatteerd als metadata.
- Miniatuur-URL: De URL van de afbeelding die zoekmachines gebruiken voor een preview.
- Embed-URL: Een URL die naar een speler voor specifieke media wijst.
- Duur: De lengte van uw media.
- Upload Datum: Wanneer de media is geüpload naar Wistia.
Gebruik de Google Structured Data Testing Tool om te verifiëren dat Google uw media en metadata kan lezen. Als alles correct is ingesteld, zou Google een VideoObject
moeten detecteren op uw pagina.
Metadata helpt zoekmachines om uw media correct te identificeren en te indexeren. Dit verbetert de zichtbaarheid van uw media in zoekresultaten, waardoor meer gebruikers naar uw website worden geleid.
Zorg ervoor dat u de titel en beschrijving van uw media bijwerkt in uw video platform. De metadata wordt automatisch bijgewerkt op uw website zonder dat u de embedcode opnieuw hoeft in te voegen.
- YouTube is ideaal voor het behalen van views.
- Uw eigen website is beter voor conversies zoals aanmeldingen of abonnementen. Video SEO helpt om kijkers naar uw website te leiden voor een betere gebruikerservaring en conversieratio's.
Google kan tot twee weken nodig hebben om nieuwe inhoud te indexeren. Een wachttijd van 10-15 dagen is normaal. Controleer uw instellingen en metadata indien er na deze periode nog geen indexering plaatsvindt.
- Onjuiste redirects kunnen Google verhinderen de inhoud correct te volgen.
- Het blokkeren van inhoud in het robots.txt-bestand kan ervoor zorgen dat zoekmachines uw media niet indexeren.
- Media ver beneden op de pagina plaatsen kan de zichtbaarheid negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat uw media op een goede kijklocatie staat, bij voorkeur boven de vouw en minimaal 600px breed.
De metadata voor uw video wordt automatisch opgehaald van de Wistia-mediapagina. Zorg ervoor dat u de titel en beschrijving van al uw media na uploaden bijwerkt. Wijzigingen worden direct op uw website bijgewerkt zonder dat u de embedcode opnieuw hoeft te plaatsen.
Gebruik de Embed & Share modal in Wistia:
- Ga naar uw mediapagina.
- Klik op Embed & Share en ga naar het tabblad Inline Embed.
- Scroll naar beneden en klik op de pijl naast de optie Inject video metadata om alle SEO-gegevens te bekijken.
- Verhoog de context door gerelateerde inhoud op uw pagina toe te voegen, zodat zoekmachines beter begrijpen wat uw media betreft.
- Kies aantrekkelijke miniaturen die uitnodigen tot klikken, aangezien dit een belangrijke factor is voor het verhogen van de klikfrequentie.
Controleer of er geen redirects zijn die Google kunnen verwarren. Zorg ervoor dat uw robots.txt-bestand geen belangrijke inhoud blokkeert en plaats uw media in een goed zichtbare positie op de pagina.