Skip links
video seo

Video SEO : 7 tips voor een hogere ranking

Video SEO

Video SEO is het optimaliseren van het proces om je video’s vindbaar te maken waarbij het volgen van bepaalde regels en principes die zijn gedeeld door zoekmachines als Google en Bing worden gerespecteerd. 

Om meer viewers te trekken is video SEO van cruciaal belang voor een beter video marketing playbook.

Videomarketeers besteden enorme budgetten, maar wat is de kans dat een video viraal gaat?

Heel erg klein en het is vaak een kwestie van geluk. 

Dus hoe kun je video SEO voor je laten werken?

“Youtube video SEO tips zijn misleidend. YouTube is geweldig, maar het is een social platform dat werkt met suggesties en heeft een heel ander algoritme dan Google.”

7 belangrijke video SEO tips (en misverstanden)

1 – Is YouTube het beste video platform voor video SEO?

Uh…nee, niet direct. Je doel bepaalt de effectiviteit van YouTube.

Wil je meer naamsbekendheid of wil je leads genereren met video?

YouTube is gratis en prima geschikt voor brand awareness en het genereren van views, maar video SEO staat niet gelijk aan YouTube.

Het doel van YouTube is vooral om jou op YouTube te houden en daarmee niet direct geschikt voor leadgeneratie ( …dat doe je toch liever op je eigen website).

Betaalde platformen als Vidyard en Wistia zijn in het leven geroepen om je te helpen jouw video’s op een slimmere manier te indexeren.

Hiermee kan je een video embedden op je website, en dus ook bezoekers trekken naar je website om leads te genereren.

Bovendien bieden dit soort platformen veel meer informatie over het gedrag van de bezoekers.

Denk bijvoorbeeld aan zaken als aandachtspanne per viewer, link CTR’s en specifieke conversie metrics.

2 – Google kan mijn video’s automatisch rangschikken, toch?

Ja, Google is een hele slimme zoekengine. (en een video seo expert)

Echter, zonder ondertiteling, metadata of andere contextuele informatie is de kracht van Google beperkt zo blijkt ook uit deze uitleg van Google over SEO

Video SEO

Ook voor dit punt geldt dat hosted platformen je helpen door het rangschikken semi-automatisch te laten verlopen zonder zelf code te schrijven. 

3 – Video SEO is hetzelfde als reguliere SEO

Traditionele SEO richt zich op het gebruik van keywords. 

Als het gaat om video-SEO, moeten marketers hun SEO-strategie aanpassen aan YouTube, Vidyard, Wistia of Vimeo.

De kracht van een betaalde hosting provider is dat je hulp krijgt met het verbeteren van ranking. En hiermee een gratis video seo expert kado voor die eerste 50%.

Een mooi voorbeeld is
het gebruik van JSON-LD (contextuele informatie wordt toegevoegd in een format dat crawlers kunnen begrijpen.)

Side note: Voor de de WordPress gebruikers is mijn advies om video SEO plugin te gebruiken.

Dit heeft als grote voordeel dat er o.a een video sitemap wordt aangemaakt waardoor je Google helpt met hun zoekactie.

En dat wordt beloond in ranking.

Daarnaast is de rich snippet functie (tegenwoordig ook rich results genoemd) waardoor je voor bepaalde categorieën additionele informatie kunt tonen op Google. 

4- Maak boeiende miniaturen voor meer kliks.

Miniaturen of thumbnails geven de kijker in één oogopslag een visueel idee waar je video over gaat.  Zorg voor een consistente stijl voor elk kanaal.

Dit omdat miniaturen die hetzelfde sjabloon of hetzelfde kleurenschema volgen er gewoon coherenter uit zien. Een andere optie voor meer kliks is video’s onderdeel te laten uitmaken van whitepapers

Haalbare video marketing aanpakHaalbare video marketing aanpak

5 – Zet je video bovenaan de pagina, mits…

Om ervoor te zorgen dat je video de meeste SEO-aandacht krijgt, raden we je aan de video bovenaan de pagina in te sluiten – video hosting providers helpen je in sommige gevallen door automatisch je video bovenaan de pagina te plaatsen ( niet visueel, maar wel beschikbaar voor crawlers)

Als je video aan je websitepagina’s toevoegt, wordt een video miniatuur toegevoegd naast je Google-resultaat, dat is gecategoriseerd als een ‘rich snippet’. Rich snippet-inhoud heeft de voorkeur van Google als pagina’s van hogere kwaliteit in zoekresultaten, wat meer zichtbaarheid en hogere klikfrequentie voor je website betekent.

6 – Promoot de video op alle geschikte kanalen

Zoals eerder vermeld heeft elk video platform zijn waarde. Als jouw doel is om meer bezoekers te trekken naar je website door het gebruik van video dan is kannibalisatie een mogelijk ‘gevaar’.

Stel je plaatst een identieke video op YouTube en op Vidyard dan laat je aan Google over om te bepalen wat meer waarde heeft en dat kan kannibaliserend werken. (
 het gerucht dat YouTube een betere kans maakt op een goede ranking door Google’s trends analist John Mueller wordt door hem ontkracht.)

7 – Zoekwoorden onderzoek blijft de basis voor video SEO

Een goede ranking is dan ook je prioriteit. Je wilt natuurlijk weten welke termen je doelgroep gebruikt om je CTR te optimaliseren.

Ga niet te breed en niet te specifiek. En als je met YouTube wilt starten kijken dan eens naar TubeBuddy om te zien wat de juiste keywords zijn voor dit video kanaal. 

Ben je op zoek naar een video seo expertise? Graag laten we je zien wat de impact is op je ranking. Schrijf je dan ook in voor een van onze video marketing webinars.

Explore
Drag