Skip links
MEDDIC framework

Hoe het MEDDIC framework toe te passen in de praktijk?

MEDDIC framework voor een betere kwalificatie

Het MEDDIC-framework, staande voor Metrics, Economic Buyer, Decision Criteria, Decision Process, Identify Pain, en Champion, is ontwikkeld om verkopers in complexe verkoopomgevingen te begeleiden. Het biedt een gestructureerde aanpak voor het beoordelen en kwalificeren van potentiële klanten, wat essentieel is voor effectieve verkoopprocessen.

Het MEDDIC-framework is een invloedrijk model in de wereld van B2B-sales, ontworpen om de kwalificatie van prospects te verfijnen en te verbeteren. Dit framework benadrukt het belang van continue evaluatie en aanpassing binnen het verkoopproces. In dit artikel verkennen we de toepassing van het MEDDIC-framework en zijn cruciale rol in verschillende fasen van het salesproces en de meerwaarde voor een sterk playbook.

Strategische focus

De kracht van het MEDDIC-framework ligt in zijn strategische focus. Het stelt verkoopteams in staat om zich te concentreren op de meest strategisch belangrijke aspecten van verkoop. Dit omvat het identificeren van de economische koper, het inzichtelijk maken van de besluitvormingscriteria en het proces, en het begrijpen van de specifieke pijn van de klant. Deze elementen zorgen ervoor dat verkoopteams hun inspanningen richten op de meest veelbelovende prospects en deals.

Verder gaat het MEDDIC-framework verder dan alleen het kwantitatief scoren van leads in de prospect fase; het benadrukt de kwaliteit van de leads. Door aspecten zoals ‘Identify Pain’ en ‘Champion’ in acht te nemen, kunnen verkoopteams beter inschatten welke prospects de hoogste kans op conversie hebben. Dit leidt tot een meer doelgerichte en effectieve verkoopstrategie.

Een ander cruciaal aspect van MEDDIC is hoe het bijdraagt aan een dieper begrip van de klant. Door dit framework te integreren in het verkoopproces, kunnen verkoopteams sterke, op inzicht gebaseerde relaties opbouwen met klanten. Dit stelt hen in staat om oplossingen te bieden die nauw aansluiten bij de behoeften van de klant, wat de klanttevredenheid en klantenbinding ten goede komt.

MEDDIC helpt ook bij het beheersen van risico’s in het verkoopproces. Het framework biedt een mechanisme voor het vroegtijdig identificeren en aanpakken van potentiële obstakels en uitdagingen, wat leidt tot een effectiever beheer van de sales pipeline.

Het MEDDIC-framework in de Vroege Fase van Sales

In de pipelinefase is het gebruik van Metrics, Identify Pain, en Champion (MIC) vooral gericht op het beoordelen van de kwaliteit van de leads. Het doel hier is om te begrijpen of een lead potentieel waardevol is en of het de moeite waard is voor een verkoper om tijd en middelen te investeren. Deze fase draait om het maken van weloverwogen beslissingen over welke leads te volgen, gebaseerd op:

 • Metrics: Dit helpt verkopers de specifieke, meetbare voordelen te begrijpen die de klant zoekt, wat essentieel is voor het ontwikkelen van een overtuigende waardepropositie.
 • Identify Pain: Door de specifieke uitdagingen en pijnpunten van de klant te identificeren, kunnen verkopers hun oplossingen beter afstemmen op de werkelijke behoeften van de klant, wat leidt tot hogere conversieratio’s.
 • Champion: Het identificeren van een interne voorstander binnen de klantorganisatie is cruciaal voor het verkrijgen van buy-in en het versnellen van het verkoopproces.

De focus op MIC in de pipelinefase zorgt voor een solide basis van gekwalificeerde leads, waardoor de kans op succes in latere stadia van het verkoopproces toeneemt.

Het MEDDIC-framework bij het Forecasten

Tijdens de forecastfase ligt de nadruk op Decision Criteria, Decision Process, en Economic Buyer (DDE). Deze fase is meer gericht op het begrijpen van hoe een deal gewonnen kan worden. Het draait hierbij om:

 • Decision Criteria: Het begrijpen van de besluitvormingscriteria van de klant stelt verkopers in staat hun aanbod nauwkeuriger af te stemmen op de klantbehoeften, wat de waarschijnlijkheid van een verkoop verhoogt.
 • Decision Process: Inzicht in het besluitvormingsproces helpt verkoopteams de timing van hun salesactiviteiten te optimaliseren en hindernissen in het verkooptraject te anticiperen.
 • Economic Buyer: Het identificeren van de economische beslisser zorgt ervoor dat verkoopteams hun inspanningen richten op de juiste personen binnen de klantorganisatie, wat cruciaal is voor het effectief sluiten van deals.

Door DDE te benadrukken tijdens de forecastfase, kunnen verkoopteams hun verkoopprognoses nauwkeuriger maken en de kans op het succesvol afsluiten van deals vergroten.

Valkuilen bij het Gebruik van het MEDDIC-framework

Hoewel het MEDDIC-framework een zeer effectieve tool is voor saleskwalificatie en forecasting, zijn er enkele valkuilen waar verkoopteams zich van bewust moeten zijn:

 1. Over-Reliance op het Framework: Een strikte toepassing van het MEDDIC-framework kan leiden tot een te rigide verkoopbenadering. Het is belangrijk om flexibel te blijven en ruimte te laten voor creativiteit en aanpassing aan specifieke situaties.
 2. Verwaarlozing van Relatieopbouw: Het kan gebeuren dat verkopers zich te veel focussen op het afvinken van de MEDDIC-criteria en daardoor de opbouw van een relatie met de klant verwaarlozen. Het bouwen van vertrouwen en een goede relatie met de klant blijft een essentieel onderdeel van het verkoopproces- Hiervoor is de Give en Get methode een betere match.
 3. Te Veel Focus op ‘Champion’: Hoewel het identificeren van een ‘champion’ binnen de klantorganisatie belangrijk is, kan een te sterke focus hierop leiden tot het negeren van andere belangrijke stakeholders. Het is cruciaal om een breed netwerk van relaties binnen de klantorganisatie op te bouwen.
 4. Complexiteit en Tijdsinvestering: Het grondig toepassen van het MEDDIC-framework kan complex en tijdrovend zijn. Dit kan vooral een uitdaging zijn in snel bewegende verkoopomgevingen of bij kleinere deals waar snelheid van essentieel belang is.
 5. Niet Geschikt voor Alle Verkoopsituaties: Hoewel het MEDDIC-framework bijzonder nuttig is in complexe B2B-verkoopscenario’s, kan het minder geschikt zijn voor eenvoudigere of transactionele verkoopsituaties. Het is belangrijk om het framework aan te passen aan de context van de verkoop.

Door deze valkuilen te erkennen en erop te anticiperen, kunnen verkoopteams het MEDDIC-framework effectief gebruiken en de voordelen ervan maximaliseren, terwijl ze flexibel en responsief blijven in hun verkoopstrategieën.

Conclusie: Het MEDDIC-framework als Essentieel Sales Hulpmiddel

Het MEDDIC-framework is een krachtige tool voor elke B2B-verkoper. Door zijn systematische benadering van continue kwalificatie en nadruk op zowel de begin- als eindfase van het verkoopproces, verbetert het MEDDIC-framework de opbouw van een sterke salespipeline en de accuratesse van salesforecasting. Deze aanpak zorgt ervoor dat verkoopteams zich richten op de meest veelbelovende leads en succesvol navigeren door de complexiteit van B2B-verkoop. Kortom, het MEDDIC-framework is onmisbaar voor het bereiken van efficiëntie en effectiviteit in sales.

Explore
Drag