Skip links
sales pitch deck

Het beste sales pitch deck in 20 minuten

De 9 stappen voor je sales pitch

Een sales pitch deck is een essentieel instrument voor een constructief gesprek. Het is de eerste indruk die je geeft aan potentiële klanten en een kans om relevantie op een beknopte en boeiende manier te presenteren. Hier zijn enkele cruciale stappen om een overtuigend sales pitch deck te bouwen:

1. Start met de ander

Als je start met je sales pitch, is het belangrijk om te beginnen met wat je al weet over de persoon of organisatie aan wie je presenteert. Het zorgt voor alertheid ( want wie is er nu niet geïnteresseerd in zichzelf) Bovendien toont je aan dat je een serieuze gesprekspartner bent en je je huiswerk hebt gedaan. En verhoogt het de geloofwaardigheid van de oplossing die je op een later moment presenteert. Je stelt de ander centraal en dat zorgt voor de ultieme gunfactor.
Click for sound
4:51

2. Maak een Agenda

Het creëren van een agenda voor je presentatie kan je helpen om je gedachten te ordenen en je boodschap helder over te brengen. Het biedt ook een routekaart voor je publiek, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten en in welke volgorde de informatie zal worden gepresenteerd. Dit vermindert de kans op verwarring en helpt je om je punten op een logische en samenhangende manier te presenteren – Het geeft het brein rust.

3. Er komt (nog) een Probleem aan

Een effectief pitch deck moet niet alleen over je product of dienst gaan, maar ook over het probleem dat je oplost. Dit helpt om je publiek te laten zien dat je een diepgaand begrip hebt van de kwestie en dat je in staat bent om een praktische en effectieve oplossing te bieden. Zorg ervoor dat je dit probleem duidelijk en begrijpelijk uitlegt, met behulp van datam anekdotes of storytelling indien mogelijk. Het moment waarop je je pitch deck gebruikt in grote mate hoe specifiek je kunt zijn over de uitdagingen en problemen. In het begin wellicht nog erg conceptueel, maar erg specifiek als je naar een voorstel toewerkt. “Je hebt aangegeven dat…we zien echter ook dit gebeuren”

4. Valse hoop ‘sales pitch’

Een effectief pitch deck heeft ook spanning nodig en teleurstelling om daarna weer hoop te bieden. “Dit lijkt een voor de hand liggende oplossing, maar dat het dit is intern moeilijk te verkopen”

5. Presenteer je Oplossing

Nu je het probleem hebt vastgesteld en je aanpak hebt uitgelegd, is het tijd om jouw oplossing te presenteren. Dit zou de kern moeten zijn van je pitch deck, waar je de unieke waarde van je product of dienst laat zien. Vergeet niet om de voordelen en functies van je oplossing te benadrukken, en waarom het de beste keuze is voor je doelgroep – hier vind je een aantal waardevolle templates.

6. Onderbouw met Resultaten

Potentiële investeerders of klanten willen weten dat je product of dienst werkt. Door resultaten te tonen of case studies te delen, toon je het succes van je oplossing aan. Dit kan gaan over successen met vorige klanten, tests die je hebt uitgevoerd, of andere bewijzen dat jouw oplossing het gestelde probleem daadwerkelijk aanpakt.

7. Transformeer Risico’s in Kansen

Als je de risico’s en tegenmaatregelen presenteert, is het belangrijk om niet alleen te focussen op het beheersen van de schade. Probeer in plaats daarvan de risico’s te transformeren in kansen. Bijvoorbeeld, als een klant bezorgd is dat het sales playbook dat je ontwerpt ongebruikt op de plank blijft liggen (het risico), kun je voorstellen om naast het ontwikkelen van het playbook ook een adoptie traject aan te bieden (de tegenmaatregel). Dit niet alleen adresseert de zorg van de klant, maar biedt ook een mogelijkheid voor jou om extra diensten te leveren en zo de omvang van de deal te vergroten. Door op deze manier te denken, kun je een potentieel negatief aspect van je voorstel omvormen tot een positieve kans. Bovendien laat het zien dat je proactief meedenkt met je klant en gericht bent op het leveren van succes, wat kan helpen om je geloofwaardigheid en vertrouwen te versterken.

8. Benoem de Succesfactoren

In deze sectie identificeer je de sleutelfactoren die jij nodig hebt om succesvol te kunnen zijn in de samenwerking. Dit kunnen zaken zijn als duidelijke communicatie, tijdige besluitvorming, toegang tot noodzakelijke informatie of resources, enzovoort. Het presenteren van deze succesfactoren heeft een dubbel voordeel. Ten eerste helpt het je publiek om beter te begrijpen wat je van hen nodig hebt om succesvol te kunnen zijn. Ten tweede stelt het je in staat om enige controle over het verkoopproces te behouden door de koper uit te dagen om ook te investeren in het succes van de samenwerking. Het is belangrijk om deze succesfactoren op een respectvolle en constructieve manier te presenteren, om te laten zien dat je uitkijkt naar een samenwerking waar beide partijen betrokken zijn en waarde toevoegen. Op deze manier kun je een sterke basis leggen voor een langdurige, succesvolle zakelijke relatie.

9. Introduceer je Bedrijf en Vat Samen

Als je de kernpunten van je presentatie hebt behandeld, is het tijd om je bedrijf formeel te introduceren en een samenvatting te geven van wat je publiek heeft gezien en gehoord. Begin met een korte beschrijving van je bedrijf, je missie, visie en waarden. Dit helpt om een completer beeld te geven van wie je bent en waar je voor staat als organisatie. Vervolgens, vat de belangrijkste punten van je presentatie samen, inclusief het probleem dat je hebt geïdentificeerd, je unieke oplossing, de voordelen voor je publiek, de mogelijke risico’s en hoe je van plan bent deze aan te pakken, en de succesfactoren die nodig zijn voor een effectieve samenwerking. Door je presentatie op deze manier af te sluiten, kun je zorgen voor een sterke en gedenkwaardige indruk, terwijl je tegelijkertijd de belangrijkste punten van je boodschap bekrachtigt. Bovendien laat het zien dat je niet alleen praat over wie je bent, maar dat je ook laat zien wie je bent door de waarde die je biedt en de aanpak die je hanteert.

Meest gestelde vragen

Tijdens de ontdekkingsfase van het verkoopproces, is het cruciaal om een evenwicht te vinden tussen het verzamelen van informatie en het bieden van waarde. Je pitch deck moet daarbij dienen als een dynamische tool die de dialoog bevordert, eerder dan als een statische presentatie. Begin het gesprek met gerichte vragen die je helpen de specifieke behoeften en uitdagingen van de klant te begrijpen. Luister zorgvuldig en wees flexibel genoeg om je presentatie aan te passen aan de flow van het gesprek.

Terwijl je luistert, deel je relevante inzichten en waarde die je product of dienst kan leveren, en illustreer je deze met korte verhalen of case studies die resoneren met de situatie van de klant. Dit creëert een gevoel van geven en nemen, wat een prospect meer bereid maakt om informatie te delen. Gebruik visuals uit je deck om complexe ideeën te vereenvoudigen en nodig feedback uit om een tweerichtingsgesprek te bevorderen.

Onthoud dat je in deze fase geen verkoop hoeft te forceren; het gaat erom een relatie te bouwen en vertrouwen te wekken. Door waardevolle inzichten te delen en te tonen dat je echt geïnteresseerd bent in de behoeften van de klant, leg je de basis voor een sterke relatie en uiteindelijk, een succesvolle verkoop.

Om je sales pitch deck om te zetten in een voorstel, moet je de informatie uit de pitch verfijnen en uitbreiden tot een document dat de specifieke details van je aanbod en de behoeften van de klant omvat. Hier is een proces dat je kunt volgen:

  1. Samenvatting van de Behoeften: Begin je voorstel met een samenvatting van wat je tijdens de discovery fase hebt geleerd over de behoeften en uitdagingen van de potentiële klant. Dit toont aan dat je naar hen geluisterd hebt en hun situatie begrijpt.

  2. Waardevoorstel: Gebruik de kernpunten uit je pitch deck om een duidelijk waardevoorstel te formuleren. Verbind je oplossingen met de behoeften van de klant. Leg uit hoe jouw product of dienst deze problemen oplost of aan deze behoeften voldoet.

  3. Bewezen Resultaten: Voeg case studies of testimonials toe van vergelijkbare klanten die succes hebben behaald met jouw product of dienst. Dit bouwt vertrouwen op en toont de effectiviteit van jouw aanbod.

  4. Aanbod Specificaties: Wees specifiek over wat je aanbiedt. Inclusief product- of servicebeschrijvingen, prijzen, leveringstermijnen, en alle andere details die van toepassing zijn op het aanbod.

  5. Implementatieplan: Beschrijf hoe je van plan bent om de oplossing uit te voeren of te leveren. Dit kan een tijdlijn omvatten, projectfasen, mijlpalen en de betrokkenheid die van de klant wordt verwacht.

  6. Investering en ROI: Maak een duidelijk overzicht van de investering die nodig is voor jouw oplossing en verbind dit aan de verwachte return on investment (ROI). Dit helpt bij het rechtvaardigen van de kosten van jouw product of dienst.

  7. Voorwaarden: Voeg alle algemene voorwaarden, garantie-informatie, ondersteuningsbeleid, en andere wettelijke details toe die relevant zijn voor de aankoop en het gebruik van jouw aanbod.

  8. Call-to-Action: Sluit af met een sterke call-to-action die de prospect aanzet tot de volgende stap. Dit kan zijn een vergadering inplannen om het voorstel te bespreken, een contract te ondertekenen, of een andere specifieke actie.

Zorg ervoor dat het voorstel er professioneel uitziet en dat het de huisstijl van je bedrijf weerspiegelt. Een goed gestructureerd en duidelijk voorstel kan het verschil maken in het sluiten van de deal.

Binnen een pitch deck kun je storytelling integreren om je boodschap krachtiger over te brengen en een blijvende indruk te maken bij je publiek. Hier zijn een paar strategieën:

  1. Introductie: Start met een verhaal dat het probleem schetst dat je product of dienst oplost. Dit kan een hypothetische situatie zijn of een anekdote van een bestaande klant.

  2. Probleemstelling: Illustratie van het probleem door middel van een verhaal uit de echte wereld laat de urgentie en relevantie zien.

  3. Oplossing: Presenteer je oplossing als de held van het verhaal, met voorbeelden van hoe het de uitdagingen van klanten heeft overwonnen.

  4. Succesverhalen: In plaats van alleen testimonials te tonen, vertel het verhaal van de transformatie die klanten hebben ervaren door jouw product of dienst.

  5. Product- of Dienstbeschrijving: Gebruik verhalende elementen om te beschrijven hoe je product of dienst werkt in een realistische setting.

  6. Marktpositionering: Vertel het verhaal van je merk en hoe het zich onderscheidt van concurrenten in de markt, misschien door de reis van het bedrijf of de filosofie achter het merk te delen.

  7. Data en Statistieken: Geef leven aan data door het te koppelen aan een verhaal of voorbeeld waardoor het cijfer significant wordt.

  8. Toekomstvisie: Sluit af met een verhaal over de toekomst, hoe de wereld eruit zou kunnen zien met de wijdverspreide adoptie van jouw oplossing.

Door deze elementen in je pitch deck op te nemen, kun je ervoor zorgen dat je presentatie niet alleen informatief is, maar ook boeiend en memorabel. Storytelling maakt het makkelijker voor je publiek om zich emotioneel te verbinden met je boodschap en de waarde van je aanbod te zien.

 
 
 

Voor een product pitch deck zijn de volgende slides essentieel om de prospect effectief door de waardepropositie van het product te leiden:

Demo of Producttour Slide

  • Deze slide moet een visuele en boeiende presentatie van het product in actie bieden.
  • Het kan een korte video zijn, interactieve elementen, of schermafbeeldingen die de gebruikersinterface en de gebruikservaring benadrukken.
  • Het doel is om de prospect een gevoel te geven van hoe het product werkt en het gemak van interactie met het platform of de oplossing.

Implementatie en Ondersteuning Slide

  • Deze slide legt uit hoe de implementatieproces van de oplossing verloopt.
  • Het moet de tijdslijn, de benodigde middelen en de verschillende fasen van de uitrol bevatten.
  • Ook moet het informatie bevatten over de beschikbare ondersteuningsstructuren, zoals klantenservice, trainingen, en andere hulpbronnen die beschikbaar zijn om een soepele overgang te garanderen.

Prijsstructuur Slide

  • Deze slide moet transparant en duidelijk de prijsmodellen en de verschillende pakketten of niveaus van de dienst uitleggen.
  • Het is belangrijk om de prijs te koppelen aan de waarde, en eventuele kostenbesparingen of ROI die de klant kan verwachten te belichten.
  • Flexibiliteit in prijsstelling, zoals volumekortingen of gepersonaliseerde prijsopties, kan ook worden aangehaald.

Aanpassingsmogelijkheden Slide

  • Hier geef je aan hoe de oplossing kan worden aangepast om aan specifieke klantbehoeften te voldoen.
  • Voorbeelden van eerdere aanpassingen of opties voor maatwerk kunnen helpen om de flexibiliteit van de oplossing te demonstreren.
  • Het is ook een kans om te benadrukken hoe jouw bedrijf samenwerkt met klanten om ervoor te zorgen dat de oplossing de gewenste resultaten levert.

In je sales pitch deck kun je na elke 3-5 informatieve slides een vraag integreren om interactie en discussie aan te moedigen. Zorg dat deze vragen aansluiten bij de inhoud en leid de klant door een verhaal waar ze hun eigen situatie in herkennen. Gebruik afsluitende vragen die aanzetten tot actie en zorg ervoor dat de verhouding past bij de complexiteit van je product en de dynamiek van je publiek. Feedback en aanpassing zijn cruciaal voor het verfijnen van de balans tussen informatie en vragen.

Explore
Drag