Skip links
video marketing stijl

Video type versus video stijl

Wat is het verschil tussen een video type en een video stijl?

Een video type geeft vaak aan welke functie een video heeft. Dit kan worden weergegeven in veelvoorkomende namen zoals ‘De explainer’, ‘101 video’, ‘how-to-video’, ‘Q&A’ of ‘bedrijfsfilm’. Het impliceert ook iets over de rol van de video in de marketingtrechter. Bijvoorbeeld, als je je ‘merk’ wilt promoten, is een bedrijfsfilm een logische keuze. Als je daarentegen waarde wilt bieden aan beginners op educatief gebied, is een ‘101 video’ een goede start.

Een video stijl daarentegen heeft betrekking op de uitvoering van de video. Hierbij moet je denken aan keuzes zoals animatie, het inhuren van acteurs of het hanteren van een 100% authentieke aanpak waarbij je vooral eigen medewerkers en een omgeving die past bij de cultuur van de organisatie gebruikt.

In de video hieronder wordt dit onderwerp kort besproken. In dit artikel zullen we ons vooral richten op de verschillende video stijlen.

Verschillende B2B Video Marketing Stijlen:

Animatie: Animatie video’s zijn dynamisch en spreken ons reptielenbrein aan. Een geanimeerde video is handig wanneer de boodschap moeilijk te visualiseren is op andere manieren. Het is bijvoorbeeld eenvoudiger om een denkbeeldig personage te tekenen dan om een echt personage te creëren. Animatie is ook ideaal als je geen filmploeg of acteurs tot je beschikking hebt. In sommige gevallen biedt het ook een aangename afwisseling.

‘Amazing’ (Verbluffend): Professionele video’s met een groot budget zijn vaak visueel verbluffend, maar dit betekent niet automatisch dat ze geschikt zijn voor elke fase van de marketingtrechter. Als je echter een tijdloze video wilt maken met een hoge mate van herbruikbaarheid, zoals een bedrijfsfilm of een promotionele film, dan is dit vaak de beste optie.

Authentiek: Uit onderzoek blijkt dat 66% van de marketeers geen videomarketing inzet omdat het als tijdrovend wordt ervaren. Daarnaast vindt 37% van de B2B marketeers videomarketing te duur. Authenticiteit wordt echter beïnvloed door factoren als locatie, taalgebruik, gebaren, kleding en de boodschap zelf. Blijf dus dicht bij jezelf en trouw aan de cultuur van je organisatie.

Wat is de meest strategische video stijl voor B2B?

De meest strategische keuze ligt vaak in een mix van alle stijlen. Bijvoorbeeld, je kunt een high-production video maken met de inzet van eigen medewerkers, een authentieke video met acteurs, of een animatievideo met een voice-over van een acteur. Het belangrijkste is dat elke video een oprecht en betrouwbaar beeld van de organisatie geeft zonder de geloofwaardigheid in gevaar te brengen. Over het algemeen zal de mix meestal 80% authentieke video’s en 20% andere stijlen zijn, omdat dit de meest duurzame benadering is.

Hoe zorg je voor een hogere video engagement?

Om een betere betrokkenheid bij je video’s te bevorderen, zijn hier enkele specifieke tips:

  • Houd de lengte van je video’s ongeveer op 30-45 seconden om de aandacht van de kijkers vast te houden.
  • Overweeg een langer format als je al een publiek hebt of als je video wilt gebruiken voor een betere SEO-ranking.
  • Gebruik altijd tekst in combinatie met video om de context duidelijk te maken.

Conclusie:

In een wereld van video marketing is het belangrijk om onderscheid te maken tussen video types en video stijlen. Video types geven de functie van een video aan, terwijl video stijlen betrekking hebben op de uitvoering ervan. Het kiezen van de juiste combinatie van type en stijl is essentieel om effectieve B2B video marketing te realiseren.

Verschillende stijlen, zoals animatie, verbluffende producties en authenticiteit, bieden elk unieke voordelen en toepassingen. De meest strategische aanpak omvat vaak een mix van deze stijlen, waarbij authenticiteit een belangrijk kenmerk is.

Om een hogere betrokkenheid bij je video’s te bereiken, is het cruciaal om de lengte van je video’s in overweging te nemen, waarbij kortere video’s geschikt zijn om de aandacht te trekken, terwijl langere formaten nuttig zijn voor gevestigde doelgroepen of SEO-doelen. Het combineren van tekst met video kan de context verduidelijken en de betrokkenheid verhogen.

Kortom, een doordachte keuze van video type en stijl, in combinatie met aandacht voor lengte en context, zal leiden tot succesvolle B2B video marketingcampagnes die resoneren met je doelgroep en je merk versterken. Lees hier meer over de video marketing best-practices.

Explore
Drag