Skip links
video content marketing

Video whitepaper marketing: Boost je conversie met 200%

Video whitepapers converteren 200% beter

“Zou jij nog je emailadres invullen als je niet meer krijgt dan een simpele brochure van 4 pagina’s?”

Whitepaper marketing is ‘ouderwets’?

Heb je je als marketeer de laatste jaren niet afgevraagd:  “wat gebeurt er in de wereld waardoor whitepapers minder presteren?”

En nu we toch bezig zijn…

Weet je nog wat het toppunt is van geduld? 

Een vis op de muur tekenen en wachten totdat deze wegzwemt.

De tegenhanger is de realiteit van vandaag.

Wat is het toppunt van ongeduld?

“60 clips van een minuut kijken, omdat een film van een uur te lang is” Een aantal voorbeelden waarin we het ongeduld van de mens en dus ook de buyer terugzien.

  • Een emoji als reactie
  • Afkortingen gebruiken
  • Video’s versneld terugkijken

Volgens onderzoek zijn de belangrijkste factoren die van invloed zijn op onze verminderde aandachtsspanne een toegenomen gebruik van sociale media.

De zogenaamde technologie ‘push’ heeft ons veranderd in dopamine machines – we willen zo snel mogelijk de beloning ontvangen voor de tijd die is geïnvesteerd.

Tegenwoordig hebben we zoveel informatie om te consumeren en gevoelsmatig te weinig tijd.

Het is overduidelijk geworden dat onze hersenen een manier zoeken om ons te beschermen voor informatie overload. 

“Whitepaper marketing heeft zijn waarde, maar content wordt pas gelezen als het reptielenbrein zijn goedkeuring geeft en dat is waarom video content marketing kan helpen”

Alleen het zien van een gezicht maakt het al persoonlijk (zonder de video zelf te personaliseren).

  • Geschreven inhoud is moeilijker te personaliseren dan video.
  • Geschreven content valt niet direct op, je moet het eerst lezen.
  • Ons brein verwerkt video’s 60.000 keer sneller dan geschreven inhoud.
  • Een te grote nadruk op SEO-schrijven doet afbreuk aan het leesplezier.
  • De afwezigheid van afbeeldingen draagt bij aan de ‘verveling’.


De voordelen van videoTegenwoordig is video de koning van je marketingmix.

Van YouTube tot Facebook tot LinkedIn tot Instagram tot TikTok. Een groot deel van de consument verschuift van tekst naar video content, omdat de impact groter is. 

“Sterker nog, 86% van de consumenten wil meer video content marketing zien van bedrijven” (Wyzowl)

Transformeer whitepaper marketing

Marketeers voorzien het sales team van brochures en whitepapers om te delen met klanten.

Maar de effectiviteit en impact van deze marketingmaterialen zijn beperkt.

Een video content marketing kennisbank kan een geweldige manier zijn om de effectiviteit en engagement te verhogen.  

Zie video hieronder voor meer informatie (vanaf 02:25).

 

Trailers voor betere whitepaper marketing

Whitepapers zijn de meest informatieve onderdelen van de contentstrategie.

Maar diezelfde whitepapers zijn vaak moeilijk te verteren vanwege hun lange lengte en droge informatie. Een video trailer heeft zoveel waarde, omdat in het meest ongustige geval – als alleen de video wordt bekeken – de impact vaak groter is dan een download die niet wordt gelezen. 

Video’s toevoegen in whitepapers:

Omarm de diversiteit en dynamiek in de presentatie van informatie door het integreren van video clips in een white paper. Deze aanpak transformeert een traditioneel, tekstzwaar document in een meeslepende, multimediale ervaring. Door korte, boeiende video’s in te sluiten in een interactieve, klikbare PDF, wordt de lezer niet alleen geïnformeerd, maar ook visueel betrokken. Dit maakt de whitepaper aantrekkelijker en verhoogt de bruikbaarheid aanzienlijk voor je doelgroep.

Deze strategie stimuleert een diepere betrokkenheid bij de inhoud, omdat het de kijkers in staat stelt de informatie te visualiseren en te verwerken op een manier die verder gaat dan traditionele tekst. Bovendien, door de flexibiliteit om zelf te kiezen welke video’s men bekijkt, wordt de interactie met de whitepaper vergroot.

Wij zetten deze filosofie in de praktijk om door steeds vaker een whitepaper om te vormen tot een longpage blog, verrijkt met tal van videomaterialen. Dit stimuleert niet alleen meer interactie, maar verlaagt ook de drempel om de inhoud van whitepapers te consumeren. Zo wordt complexe informatie toegankelijker en aantrekkelijker voor een breed publiek, wat leidt tot een effectievere verspreiding en begrip van de inhoud.

Whitepaper marketing is geboren vanuit het idee dat het een manier was om kennis te delen in ruil voor de contactgegevens van een prospect. Vandaag de dag is er echter zoveel informatie ungated te verkrijgen dat het cruciaal is om te begrijpen of je daadwerkelijk unieke content deelt dat een emailadres rechtvaardigt.

Stap 1: Blauwdruk van whitepapers:

Analyseer en Categoriseer: Begin met het inventariseren van de beschikbare whitepapers. Categoriseer ze op basis van thema, doelgroep, en de belofte die ze maken. Dit zorgt voor een helder overzicht en maakt het makkelijker om te bepalen welke whitepapers geschikt zijn voor een upgrade met video content.

Evalueer Beloftes: Voor elke whitepaper, evalueer kritisch of de beloftes gemaakt in de introductie daadwerkelijk worden waargemaakt. Dit is cruciaal, omdat een whitepaper die zijn beloftes niet nakomt, afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van je organisatie.

Stap 2: Upgrade met video

Voeg een video trailer toe aan de landingspagina van de whitepaper. Dit dient als een boeiende samenvatting en trekt de aandacht van de potentiële lezer. In de whitepaper zelf, integreer video’s die de tekst ondersteunen of uitdiepen. Deze visuele elementen verhogen de betrokkenheid en maken de inhoud toegankelijker.

Upgrade whitepapers die waarde hebben door een video trailer toe te voegen op de whitepaper landingspagina. Voeg daarnaast video’s toe in het whitepaper. 

Stap 3: Meten en nieuwe content maken:

Statistieken en Voordelen: Gebruik video-analyse tools om inzichten te verkrijgen in hoe kijkers omgaan met je content. Meet conversie van de landingspagina naar downloads en analyseer de kijktijd van de video’s. Deze gegevens zijn waardevol voor het begrijpen van de effectiviteit van je whitepapers en video’s.

Continue Verbetering: Gebruik de verzamelde data om je content continu te verbeteren. Dit kan betekenen dat je bepaalde delen van de whitepaper aanpast of nieuwe video’s toevoegt om de betrokkenheid te verhogen.

Haalbare video marketing aanpakHaalbare video marketing aanpak

Conclusie:

In de huidige wereld van de korte aandachtsspanne is de effectiviteit van het geschreven woord aanzienlijk afgenomen in de awareness fase.

Het is belangrijk om de potentiële lezer direct duidelijk te maken wat hij kan verwachten van deze whitepaper. Een goede manier om dit mogelijk te maken is door video trailers onderdeel te laten uitmaken van de whitepaper landingspagina. Dit zorgt er namelijk voor dat de lezer vooraf begrijpt wat de whitepaper kan opleveren en het dwingt de content creator om beloftes waar te maken.

Daarnaast kan whitepaper marketing in waarde toenemen als er ook video’s worden toegevoegd in de whitepaper. Dit kan eenvoudig door links toe te voegen de pdf. Bovendien is de engagement veel beter meetbaar voor de content creator en werkt dit motiverend om whitepapers continue te verbeteren.

Het whitepaper vraagt om een upgrade en niet zozeer om een vervanging, maar zorg ervoor dat de waarde die je vraagt van de lezer goed genoeg is om een emailadres of andere contactgegevens hiervoor terug te vragen.

Biedt daarnaast de whitepaper ook ungated aan om zo beter te kunnen meten of de whitepaper waarde heeft. 

Denk aan gemiddelde leestijd of andere kpi’s die de waarde rechtvaardigen om deze ook gated aan te bieden.

Wil je meer weten over content transformatie? Bekijk dan ons video marketing playbook.

Meest gestelde vragen

Video content marketing is effectiever omdat het aansluit bij de hedendaagse consumentenvoorkeuren. Video's bieden een snelle en aantrekkelijke manier om informatie over te brengen, wat cruciaal is in een tijdperk waar de aandachtsspanne kort is. Video's maken het ook mogelijk om complexe ideeën op een vereenvoudigde manier uit te leggen, wat ze bijzonder aantrekkelijk maakt voor het digitale publiek. Daarbij bieden video's ook de mogelijkheid voor persoonlijke connectie, iets wat moeilijker te bereiken is met traditionele tekstuele whitepapers.

De hedendaagse consument is steeds meer op zoek naar snelle en boeiende content. Dit wordt duidelijk door de voorkeur voor korte video's en het vermijden van langdurige inhoud. De invloed van sociale media en de constante technologische vooruitgang hebben de aandachtsspanne van consumenten aanzienlijk verminderd. Daardoor is er een verschuiving in voorkeuren van gedetailleerde, tekstzware content naar meer dynamische en visueel stimulerende formats.

Klanten kunnen geïnteresseerd zijn in hoe de integratie van video's de aantrekkelijkheid en informatieve waarde van een whitepaper kan verhogen. Ze zullen willen weten op welke manieren video's de inhoud kunnen aanvullen en versterken, en hoe dit de engagement en het begrip bij het publiek kan verbeteren.

De kracht van video whitepaper marketing wordt gemeten aan de hand van video views, viewtime en uiteindelijk ook het aantal downloads. Het mooie is echter dat er al waarde wordt gecreeerd voordat de download heeft plaatsgevonden.

wat zijn de kosten van een video whitepaper marketing aanpak. Antwoord: Eigen verkoper kan de video maken en een script schrijven en de video opnemen op zijn of haar iphone. Kosten zijn dus nihil. Als er interesse is om dit vanuit een studio te doen dan kan er een studio worden gehuurd vanaf 4 uur voor een bedrag van zo'n eur 2.500inclusief bewerking van de video's.

 

Video whitepaper marketing op LinkedIn werkt door het creëren van een boeiende trailer die de essentie van de whitepaper vat. Deze trailer wordt vervolgens gebruikt in een LinkedIn videoadvertentie. Het primaire doel van deze advertentie is om interesse en betrokkenheid te wekken bij de doelgroep. Wanneer kijkers geïnteresseerd raken in de inhoud van de whitepaper, worden ze aangemoedigd om deze te downloaden via een LinkedIn leadformulier dat direct in de advertentie is geïntegreerd.

De kosten van deze marketingbenadering op LinkedIn kunnen op verschillende manieren worden bepaald. Adverteerders kunnen kiezen tussen kosten per download of kosten per view als hun primaire Key Performance Indicator (KPI). De kosten per download geven aan hoeveel het kost om één lead te genereren die de whitepaper daadwerkelijk heeft gedownload. Voor een IT-dienstverlener variëren deze kosten gemiddeld tussen de 50 en 250 euro per lead, afhankelijk van de kwaliteit en relevantie van de whitepaper voor de doelgroep. Aan de andere kant geven de kosten per view de prijs aan voor elke keer dat de video wordt bekeken. Deze kosten zijn doorgaans lager, variërend van ongeveer 0,1 tot 0,25 eurocent per view.

Het kiezen tussen deze twee KPI's hangt af van de specifieke doelen van de marketingcampagne. Als het doel is om bewustzijn en interesse te genereren, kan kosten per view een geschikte maatstaf zijn. Als het doel echter meer gericht is op leadgeneratie en het verzamelen van contactgegevens, dan is kosten per download een relevantere KPI.

Het succes van video whitepaper marketing op LinkedIn is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de video trailer, de relevantie van de whitepaper voor de doelgroep, en de effectiviteit van de targeting binnen de LinkedIn-campagne. Door deze elementen zorgvuldig af te stemmen, kunnen bedrijven hun bereik vergroten, waardevolle leads genereren en hun kennisleiderschap binnen hun sector versterken.

Explore
Drag