Skip links
Frits Bezemer

Is software testen het kind van de rekening?

De 5 lessen van Frits Bezemer

In deze intrigerende aflevering van onze videopodcastserie “Software testen is het kind van de rekening”, duiken we in de cruciale wereld van softwaretesting met Frits Bezemer, directeur bij Salves West. Door de jaren heen heeft het veld van software testing een significante evolutie doorgemaakt, van een niche bezigheid naar een centraal onderdeel van het ontwikkelingsproces. Hieronder belichten we vijf fundamentele lessen die Frits met ons deelt over de nuances en het belang van effectief testen in de moderne IT-wereld.

 

1. Begin vroeg met testen

Een van de grootste fouten die bedrijven maken, is het uitstellen van testen tot het einde van het ontwikkelingsproces. Frits benadrukt het belang van het vroegtijdig integreren van testen in het project, zelfs vanaf de requirementsfase. Dit zorgt ervoor dat eventuele fouten snel worden geïdentificeerd en opgelost, wat leidt tot een efficiënter proces en een hogere kwaliteit van de eindproducten.

2. Testen is niet alleen het stereotype

Het stereotype dat testen saai is en alleen geschikt voor de meest introverte IT’ers is sterk verouderd. Frits illustreert hoe de rol van de tester is geëvolueerd naar een dynamische en essentiële schakel binnen ontwikkelingsteams. Moderne testers zijn betrokken bij spannende projecten, van het testen van de nieuwste apps tot aan grote marketingcampagnes – testen is een cruciaal onderdeel geworden van het consultancy playbook.

3. Luister naar je klanten én consultants

Met een achtergrond in verkoop, onderstreept Frits het belang van luisteren – niet alleen naar de klanten maar ook naar de consultants. Het begrijpen en balanceren van de belangen van alle partijen is cruciaal voor het succesvol uitvoeren van testprojecten en het opbouwen van duurzame relaties.

4. Automatisering en specialisatie in testen

De opkomst van automatiseringstools heeft het testlandschap aanzienlijk veranderd, waardoor processen efficiënter en effectiever worden. Frits spreekt ook over de specialisatie binnen het testveld, waarbij sommige testers zich richten op de technische aspecten, terwijl anderen zich meer richten op coördinatie en management. Deze diversiteit zorgt voor een rijk spectrum aan vaardigheden binnen het team.

5. De Toekomst van Testen: AI en Beveiliging

Kijkend naar de toekomst, bespreekt Frits de implicaties van opkomende technologieën zoals AI voor het testveld. Hij benadrukt de dubbele uitdaging van het testen met AI en het testen van AI-systemen zelf, evenals het toenemende belang van beveiligingstesten in een wereld waar data steeds waardevoller wordt.

Frits Bezemer biedt ons een fascinerend inzicht in de wereld van software testing, een veld dat essentieel is voor het succes van elk IT-project. Zijn passie voor het vak en zijn benadering van de uitdagingen en kansen binnen testen inspireren ons om de waarde van grondig testen in de moderne wereld te herwaarderen.


Explore
Drag