Skip links
Emile Stam

User adoption is geen luxe voor de MSP

De 5 Lessen van Emile Stam

In de hedendaagse IT-industrie speelt user adoption een cruciale rol, aangezien technologieën snel evolueren en organisaties voortdurend streven naar optimalisatie van werkprocessen en het verbeteren van werknemersefficiëntie. User adoption, ofwel de mate waarin eindgebruikers nieuwe systemen en processen omarmen en effectief gebruiken, is van vitaal belang voor het realiseren van de voordelen van IT-investeringen. Emile Stam, Chief Commercial Officer bij Open Line, deelt zijn passie en inzichten over dit onderwerp, onderbouwd door zijn jarenlange ervaring op het snijvlak van collaboration, user adoption, en change management.

Eenvoud als Basis

Emile’s mantra van het houden van technologieën simpel raakt aan de kern van succesvolle user adoption. Het vermogen om complexe IT-oplossingen te vertalen naar gebruiksvriendelijke tools die echt waarde toevoegen aan de dagelijkse werkzaamheden van gebruikers, is cruciaal. Deze eenvoud bevordert niet alleen het gemak van gebruik, maar ook de algemene tevredenheid en efficiëntie binnen een organisatie.

Relevantie en Momenten van Waarheid

Door zich te concentreren op wat echt relevant is voor de klant en de cruciale ‘momenten van waarheid’ te identificeren, benadrukt Emile hoe IT-oplossingen diep verankerd kunnen worden in de werkprocessen en cultuur van een organisatie. Dit begrip van de klantreis en de specifieke behoeften zorgt ervoor dat technologie wordt gezien als een verrijking in plaats van een noodzakelijk kwaad.

Verandering en Adoptie

De uitdaging van verandering in de context van user adoption wordt verder gecompliceerd door de natuurlijke weerstand tegen verandering die veel mensen ervaren. Emile onderstreept het belang van het begeleiden van gebruikers door deze verandering, waarbij nadruk wordt gelegd op het creëren van een positieve ervaring en het aanmoedigen van een vlotte overgang naar nieuwe systemen en processen.

Een Cultuur van Teamplay

De reis naar succesvolle user adoption is niet alleen een taak voor het IT-team, maar een gezamenlijke inspanning die alle lagen van de organisatie omvat. Emile’s verhalen over Open Line benadrukken het belang van teamwerk en de kracht van een gezamenlijke visie en doel. Het idee dat iedereen bijdraagt aan sales en klanttevredenheid reflecteert een bedrijfscultuur waarin user adoption als een gedeelde verantwoordelijkheid wordt beschouwd.

Van Technocratie naar Adoptie

Emile deelt hoe Open Line, traditioneel een technisch bedrijf, zich heeft aangepast aan de noodzaak van adoptie. Dit proces omvatte het uitleggen van het verschil tussen adoptie en training en het vinden van manieren om adoptie te integreren in de kern van het bedrijf. Het succes bij het winnen van opdrachten op basis van de adoptiestrategie in plaats van alleen technische oplossingen onderstreept de waarde van deze benadering.

Voorbij de Technologie

Het gesprek met Emile Stam onderstreept dat user adoption in de IT-industrie verder gaat dan alleen het implementeren van nieuwe technologieën. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin gebruikers niet alleen de tools begrijpen en gebruiken, maar waarin ze ook de waarde ervan in hun werkzaamheden zien. De focus op eenvoud, relevantie, en een diepgaand begrip van de gebruikerservaring zijn sleutels tot het ontsluiten van het volledige potentieel van IT-oplossingen, en het bouwen van een cultuur van innovatie en samenwerking die de basis vormt voor langdurig succes.

Brug Slaan naar Referral Marketing en WoM

Een tevreden gebruiker is de beste marketeer voor je IT-oplossingen. Door je te richten op de kernpunten van user adoption, creëren organisaties niet alleen een positieve gebruikservaring, maar ook een krachtige aanjager voor natuurlijke marketing via referrals en mond-tot-mondreclame.

Explore
Drag